Först och främst betyder "Alltid" att appen alltid har tillåtelse att använda telefonens GPS. Något appen bara gör när du är ansluten till din Saphe-enhet. Så det betyder inte att GPS alltid är igång.


Saphe är utformad för att kunna ansluta och arbeta utan att du behöver ta upp telefonen ur fickan och öppna appen. För att kunna göra detta, är det först och främst nödvändigt att den körs i bakgrunden och telefonen använder Bluetooth, så att telefonen vet när den kan ansluta till din Saphe - detta är det enda som appen gör i bakgrunden, när den inte är ansluten till en Saphe-enhet.


När appen ansluter till ditt Saphe-trafiklarm börjar den att använda GPS på telefonen, för att hitta din placering så att den kan räkna ut din hastighet och ge dig larm på rätt platser och tider. De flesta telefoner har möjlighet att ändra appens tillåtelse för GPS till: "Tillåt medan appen används", "Alltid", "Fråga nästa gång" eller "Aldrig". För att trafiklarmet ska starta och ansluta till telefonen automatiskt, måste inställningen stå på "Alltid", annars måste appen öppnas för att Saphe ska ansluta till telefonen. 


Att välja "Tillåt medan appen används" låter som ett naturligt val, men när man tänker på det så betyder det rent tekniskt att telefonens skärm måste vara upplåst och att appen ska vara öppnad och aktiv på skärmen för att GPS ska fungera. Om du har satt platsinfo till "Tillåt medan appens används" kan Saphe inte hitta din placering när telefonen ligger i din ficka och skärmen är låst, men inte heller om du använder telefonen men glömt öppna appen.